top of page
  • Фото автораdarynamendela

Форум місцевого самоврядування

Форум місцевого самоврядування у Львові щороку стає територією для обміну досвідом, обговорення та аналізу актуальних проблем та перспектив у сфері місцевого самоврядування


Державна політика України у сфері місцевого самоврядування опирається на інтереси жителів територіальних громад і передбачає децентралізацію влади, тобто передачу від органів виконавчої влади органам місцевого самоврядування значної частини повноважень, ресурсів та відповідальності.


I ФОРУМ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ (2013)

Дата проведення: 28 та 29 березня 2013 року.

Учасники: 150 представників органів місцевого самоврядування, визнані міжнародні та українські експерти у сфері розвитку міст та муніципальної політики. У тематичних панельних дискусіях взяли участь мери міст, українські та іноземні експерти у сфері місцевого самоврядування, представники муніципалітетів та органів виконавчої влади, представники міжнародних донорських організацій та дипломатичного корпусу, громадських організацій та аналітичних центрів, а також центральних органів влади.

Форум присвячений проблемі розриву повноважень та зобов’язань органів місцевого самоврядування, збереженню архітектурної спадщини, фінансовим питанням та місцевому економічному розвитку.

"Подібний Форум Львів приймав вперше, саме в такому форматі. Впродовж останніх років Львів приймав різні секції АМУ, сюди приїжджали фахівці з різних міст у певних галузях. Цього разу прийшов час до Форуму, де ми збираємо міських голів. Адже насправді впродовж останніх 3-5 років, проблеми в місцевому самоврядуванні накопичуються. Пізніше це обертається неспроможністю міських голів адекватно представляти інтереси своїх громад, тому що обрізуються повноваження та можливості, в тому числі і фінансові. Форум – це площа для ведення діалогу, і в результаті цього діалогу ми виробляємо певну спільну позицію, яку доносимо до найвищих посадових осіб країни", - Віталій Загайний, заступник голови Львівського регіонального відділення Асоціації міст України

За словами організаторів, сьогодні в Україні відбувається небезпечний процес посилення централізації влади, і органи місцевого самоврядування, місцевого громади, мають мінімальний вплив.

"Держава в реформах містобудування поступово «загубила» органи місцевого самоврядування. Сьогодні Архбудконтроль видає всі дозволи, пов’язані з будівництвом, і місто виключене з цієї схеми. Це означає, що у Львові – місті з найбільшою кількістю пам’яток архітектури, міська громада не має жодного впливу на містобудування. Аналогічна є небезпечна ситуація і в фінансах. Сьогодні існує дуже багато проблем з казначейством. Тобто навіть маючи на рахунках свої кошти, які б місто мало використати на власні потреби або на реалізацію делегованих повноважень, ми іноді маємо по місяцю і більше затримок, адже ми це не контролюємо. Саме тому міський голова ініціював проведення Форуму місцевого самоврядування. Ми хочемо створити майданчик, на якому представники уряду, Верховної Ради, органів місцевого самоврядування та міжнародних організацій зможуть обговорити ситуацію, яка склалась в Україні та запропонувати шляхи виходу з цієї ситуації", - Олександр Кобзарев, директор КУ Інститут міста

Теми панельних дискусій:

  • Реформа місцевого самоврядування

  • Бюджетний блок

  • Містобудування та культурна спадщина

  • Механізми узгодження стратегій розвитку територіальних громад та регіонів зі стратегічними завданнями державної політики регіонального розвитку

  • Муніципальне співробітництво

  • Врядування та сталий розвиток

Термін реалізації: лютий-березень 2013 Донор: Офіс Ради Європи в Україні, Програма розвитку ООН в Україні, Фонд Фрідріха Науманна за Свободу, проєкт "Місцевий економічний розвиток міст України", Німецьке товариство міжнародного співробітництва GIZ.

Бюджет: 254 986 грн

Партнери: Львівська міська рада, Львівське регіональне відділення Асоціації міст України


IІ ФОРУМ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ (2014)

Дата проведення: 27 та 28 березня 2014 року.

Учасники: участь понад 150 представників органів місцевого самоврядування, визнаних міжнародних та українських експертів у сфері розвитку міст та муніципальної політики. У тематичних панельних дискусіях взяли участь мери міст, українські та іноземні експерти у сфері місцевого самоврядування, представники муніципалітетів та органів виконавчої влади, представники міжнародних донорських організацій та дипломатичного корпусу, громадських організацій та аналітичних центрів, а також центральних органів влади.

Завдання Форуму – привернення уваги міжнародного співтовариства та українського суспільства до нагальної необхідності зміни умов функціонування місцевої влади, розширення її повноважень, зокрема в умовах підписання Угоди про Асоціацію з ЄС. Упродовж двох днів учасники обговорювали ситуацію, що склалась у місцевому самоврядуванні за останні 5 років, а також кардинальне зменшення повноважень на місцях у всіх сферах самоврядування – фінансовій, містобудівній, дозвільній та інших.


Теми панельних дискусій:

  • Реформа місцевого самоврядування

  • Місце громадянського суспільства в місцевому самоврядуванні

  • Формування та державна підтримка економічної політики місцевого самоврядування

  • Фінансові можливості місцевого самоврядування

  • Електронне врядування та розвиток інформаційних технологій

  • Проблеми втілення містобудівної політики органами місцевого самоврядування

  • Український досвід впровадження місцевого економічного розвитку

  • Практики вирішення проблем місцевого розвитку за участю громадян

  • Прозорість функціонування органів місцевого самоврядування

Відеоматеріали: Youtube-канал

Термін реалізації: лютий-березень 2014

Донори: Офіс Ради Європи в Україні, проект «Місцевий економічний розвиток міст України», Німецьке товариство міжнародного співробітництва GIZ, Програма розвитку ООН в Україні

Бюджет: 168 392 грн

Партнери: Львівська міська рада, Львівське регіональне відділення Асоціації міст України


IІІ ФОРУМ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ (2015)

Дата проведення: 26 та 27 березня 2015 року.

Учасники: участь понад 120 представників органів місцевого самоврядування, визнаних міжнародних та українських експертів у сфері розвитку міст та муніципальної політики. У тематичних панельних дискусіях взяли участь мери міст, українські та іноземні експерти у сфері місцевого самоврядування, представники муніципалітетів та органів виконавчої влади, представники міжнародних донорських організацій та дипломатичного корпусу, громадських організацій та аналітичних центрів, а також центральних органів влади.


Теми панельних дискусій:

  • Реформування місцевого самоврядування та децентралізація

  • Податкова реформа та бюджетна децентралізація в Україні

  • Муніципальна консолідація в Україні та інших європейських держав

  • Реформа виборчого законодавства про місцеві вибори в Україні

  • Місцевий розвиток в контексті муніципальної консолідації

  • АТО: нові завдання для соціальної політики муніципалітетів

  • Безпека міст: реформа міліції та співпраця з громадою

  • Електронне врядування та розвиток інформаційних технологій

  • Належне врядування та якість життя мешканців

В межах Форуму місцевого самоврядування, відбулася відкрита лекція експрем’єр-міністра Саксонії д-ра Георга Мільбрадта на тему «Успішна економічна політика – німецький досвід». На лекції обговорювалися питання соціальної ринкової економіки, сфери державної економічної політики та процес трансформації у Східній Німеччині.

Відеоматеріали: Youtube-канал

Термін реалізації: лютий-березень 2015

Донори: Фонд Східна Європа, Програма USAID “РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво”, Програма Ради Європи “Посилення інституційної спроможності органів місцевого самоврядування”, Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ) ГмбХ , Програма ООН “Місцевий розвиток орієнтований на громаду”, шведсько-український проєкт “Підтримка децентралізації в Україні”, проєкт “Підтримка реформи місцевого самоврядування в Україні”, Представництво ЄС в Україні.

Бюджет: 347 940 грн

Партнери: Львівська міська рада, Інститут громадянського суспільства за підтримки представництва ЄС, Асоціація міст України.


IV ФОРУМ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ (2016)

Дата проведення: 7 та 8 квітня 2016 року.

Учасники: участь понад 190 представників органів місцевого самоврядування, визнаних міжнародних та українських експертів у сфері розвитку міст та муніципальної політики. У тематичних панельних дискусіях взяли участь мери міст, українські та іноземні експерти у сфері місцевого самоврядування, представники муніципалітетів та органів виконавчої влади, представники міжнародних донорських організацій та дипломатичного корпусу, громадських організацій та аналітичних центрів, а також центральних органів влади.


Теми панельних дискусій:

  • Реформування місцевого самоврядування в контексті конституційної реформи в Україні

  • Розбудова спроможних громад: особливості та перспективи

  • Управління освітою в об’єднаних громадах: новий виклик і нові можливості

  • Реформування сфери ЖКГ в контексті децентралізації в України

  • Стратегії як інструмент розвитку місцевого самоврядування: локальний та національний аспекти

  • Електронне врядування та Smart City

  • Децентралізація в контексті європейської інтеграції України

Під час Форуму відбулось виїзне засідання комітету ВРУ з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування. За підсумками Форуму сформовано резолюцію і скеровано до центральних органів законодавчої та виконавчої влади України.


Відеоматеріали: Youtube-канал

Термін реалізації: березень 2016

Донор: Німецьке товариство міжнародного співробітництва GIZ, Офіс Ради Європи в Україні, USAID, UNDP, SKL International, Посольство Швеції в Києві

Бюджет: 430 955,45 грн

Партнери: Львівська міська рада


V ФОРУМ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ (2017)

Дата проведення:

Учасники: Форум об’єднав більше, ніж 400 учасників. Це міські голови, українські та іноземні експерти у сфері місцевого самоврядування, представники муніципалітетів та органів виконавчої влади, представники об’єднаних територіальних громад, а також представники міжнародних донорських організацій та дипломатичного корпусу, представники ініціативних громадських організацій та аналітичних центрів, Верховної Ради, Адміністрації Президента, Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, Асоціації міст України, Асоціації малих міст України.


Теми панельних дискусій:

  • Роль місцевого самоврядування у процесах зміцненні та розвитку України

  • Міські агломерації в контексті децентралізації

  • Електронне врядування та Smart City

  • Децентралізація у медичній сфері

  • Реформа законодавства щодо міського планування

  • Стратегічний підхід до розвитку міст та регіонів

  • Стан та перспективи врегулювання організаційно-правових аспектів місцевої демократії в Україні

  • Залучення мешканців до розвитку своїх громад на прикладі громадських бюджетів участі

  • Здобутки та виклики децентралізації освіти України

  • Утвердження верховенства права для більшої прозорості та довіри у наданні послуг на рівні місцевого самоврядування

  • Співпраця ВРУ з муніципалітетами України

  • Адміністративні послуги у ОТГ : перспективи та виклики

  • Земельні питання у контексті реалізації реформи місцевого самоврядування

  • Фінансові моделі для розвитку ОТГ

  • Кращі практики місцевого самоврядування у новостворених ОТГ

  • Реформування сфери ЖКГ у контексті процесу децентралізації

Відеоматеріали: Youtube-канал

Термін реалізації: березень 2017

Донор: проєкт U-LEAD в Україні, Академія Фольке Бернадотта, програма USAID «Рада», «Партнерство для розвитку міст» (Проєкт ПРОМІС), проєкт GIZ в Україні «Інтегрований розвиток міст в Україні», Програма Ради Європи, Програма USAID DOBRE, Міжнародний фонд «Відродження», Western NIS Enterprise Fund (WNISEF) Бюджет: 1 847 200 грн

Партнери: Львівська міська рада, Асоціація міст України, SKL International


VI ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ФОРУМ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ (2018)


Дата проведення: 22-23 березня 2018 року.

Учасники: понад 250 представників. Учасниками Форуму стали українські та іноземні експерти у сфері місцевого самоврядування, представники муніципалітетів та органів виконавчої влади, представники об’єднаних територіальних громад, а також представники міжнародних донорських організацій та дипломатичного корпусу, представники ініціативних громадських організацій та аналітичних центрів, Верховної Ради, Адміністрації Президента, Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, Асоціації міст України, Асоціації малих міст України.


Теми панельних дискусій:

  • Темп реформи децентралізації в Україні. Що бракує: бажання, грошей чи просвітництва?

  • Територіальна організація органів виконавчої влади – взаємодія з органами місцевого самоврядування

  • Централізація у медичній сфері: переваги та недоліки вибору шляхів реформування

  • Роль програми U-LEAD з Європою у процесах децентралізації та можливості для потенційних українських партнерів

  • Електронні сервіси та розумні технології для ефективного розвитку міст та об’єднаних територіальних громад

  • Місцеве самоврядування для зміцнення України: реалії та можливості?

  • Практики управління фінансами для розвитку міст

  • Агломерації як території розвитку

  • Спроможні громади та потенціал мешканців до громадотворення

  • Інтегрований розвиток міста та неформальне планування: Підходи. Досвід. Виклики

  • Стратегії для великих та малих міст, об’єднаних громад: чи можливий прорив?

Додаткові матеріали: Відеоматеріали форуму

Термін реалізації: березень 2018 року

Донори: Асоціація міст України, Академія Фольке Бернадотта, Програма U-LEAD з Європою, Проєкт GIZ в Україні «Інтегрований розвиток міст України», Програма USAID DOBRE, Western NIS Enterprise Fund, Проєкт «Партнерство для розвитку міст» ПРОМІС, Фонд Східна Європа

Партнери: Львівська міська рада, Інститут Просвіти


VII ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ФОРУМ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ (2019)

Міський голова Львова Андрій Садовий на відкритті Форуму місцевого самоврядування 2019


Дата проведення: 14-15 березня 2019 року.

Учасники: 250 осіб

Теми панельних дискусій:

  • Реформа місцевого самоврядування в Україні. Вимірювальні результати та передбачені темпи

  • Презентація результатів загальнонаціонального соціологічного дослідження "Децентралізація в Україні: настрої українців"

  • Як конвертувати децентралізацію у покращення якості життя людини у територіальних громадах?

  • Засідання круглого столу Комітету ВРУ з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування на тему "Утворення міських агломерацій як перспектива розвитку міст України. Шляхи та можливості законодавчого забезпечення"

  • Наступний етап децентралізації: реформування регіональних органів державної влади в Україні

Програма Форуму була створена за участі експертів з питань розвитку місцевого самоврядування, провідних громадських діячів цієї сфери, міжнародних партнерів.


Додаткові матеріали: відео трансляція Форуму - перша частина та друга частина Форуму. Також ви можете ознайомитися зі звітом за результатами соціологічного дослідження та переглянути фото матеріали Форуму.

Термін реалізації: березень 2019 року

Донори: Проект ПРОМІС, GIZ, німецько-український проєкт «Реформа управління на сході України II», Проєкт ПУЛЬС, Фонд Ганса Зайделя

Партнери: Львівська міська рада, Асоціація міст України, Львівське регіональне відділення Асоціації міст України.


VIII ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ФОРУМ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ (2021)

Панельна дискусія у другий день Форуму, Львівська міська рада


Дата проведення: 10-11 червня 2021 року

Учасники: понад 300 міських голів та представників місцевого самоврядування зі всіх областей України, представники Міністерства розвитку громад та територій, депутати Верховної Ради України, представники міжнародних організацій, дипломатичних установ та громадського сектору.


Теми панельних дискусій:

  • Завершення реформи децентралізації. Успіх чи поразка?

  • Реформа врядування та фінанси органів місцевого самоврядування

  • Адміністративно-територіальна реформа, агломерації

  • Реформування державної архітектурно-будівельної інспекції та інших питань містобудування

  • Лейпцизька Хартія та Інтегрований розвиток міст

Партнери та донори Форуму: ⠀

Львівська міська рада, Німецьке товариство міжнародного співробітництва GIZ Ukraine GmbH, Integrated Urban Development in Ukraine, Антикорупційна ініціатива ЄС, Програма DOBRE, Hanns Seidel Stiftung Ukraine, Офіс Ради Європи в Україні - Київ, Рада Європи «Децентралізація і реформа публічної адміністрації в Україні», Асоціація міст України, ПУЛЬС Децентралізаційний марафон, Transparency International Ukraine, Transparent cities/Прозорі міста, ЄВРОРЕГІОН "КАРПАТИ - УКРАЇНА"

Інформаційний партнер: сайт "Децентралізація"

Додаткові матеріали: посилання на подію


IХ ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ФОРУМ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ (2022)

Учасники та спікери Форуму місцевого самоврядування 2022


Дата проведення: 22 вересня 2022 року

Учасники: понад 300 міських голів та представників місцевого самоврядування зі всіх областей України, представники Міністерства розвитку громад та територій, депутати Верховної Ради України, представники міжнародних організацій, дипломатичних установ та громадського сектору.


Теми панельних дискусій:

  • Стратегія та повноваження міст під час війни

  • Фінансування та економічний розвиток громад

  • Як міста допомагають українцям в умовах війни

  • Енергетична безпека

Партнери та донори Форуму: ⠀

Львівська міська рада, Німецьке товариство міжнародного співробітництва GIZ Ukraine GmbH, Integrated Urban Development in Ukraine, Антикорупційна ініціатива ЄС, Програма DOBRE, Hanns Seidel Stiftung Ukraine, Офіс Ради Європи в Україні - Київ, Рада Європи «Децентралізація і реформа публічної адміністрації в Україні», Асоціація міст України, ПУЛЬС Децентралізаційний марафон, Transparency International Ukraine, Transparent cities/Прозорі міста, ЄВРОРЕГІОН "КАРПАТИ - УКРАЇНА"

Інформаційний партнер: сайт "Децентралізація"

Додаткові матеріали: посилання на подію

bottom of page